In mei reisde onze collega Nathalie af naar het verrassende Bilbao. Deze stad in het Spaans Baskenland staat bekend om haar ligging midden in de bergen, de culinaire Pintxos en haar lokale drank Kalimotxo.

Cultuur en recreatie ontmoeten elkaar

De volgende ochtend bezoekt onze collega Azkuna Zentroa, het culturele centrum van Bilbao. Het gebouw is zo monumentaal en indrukwekkend dat je het niet kan missen. De hoge muren worden gedragen door dikke en prachtig gedecoreerde steunpilaren. Het plafond bestaat deels uit een dikke laag glas. In dit gebouw ontmoeten cultuur en recreatie elkaar. Je vindt er een cinema, expositie- en fitnessruimte, een concertruimte en verschillende winkeltjes met atypische spulletjes. Wanneer je ver genoeg in het gebouw loopt en naar boven kijkt zie je dat het plafond deels bestaat uit een zwembad! Door het glas kan je zo de silhouetten zien van de zwemmers. Tot slot kan je helemaal bovenaan op het terras ook genieten van een hapje en een drankje.

Genieten van historie en cultuur

In de namiddag ontdekt Nathalie enkele zaken die je gezien moét hebben in Bilbao. Ze begint in de oude stad. Dit is het historisch centrum van de stad. Het is een levendige en dynamische mix van erfgoed, winkels en horecagelegenheden. Je vindt er winkeltjes waar je cadeautjes kan kopen of een nieuwe outfit. Op Plaza Nueva geniet je vervolgens van vele Pintxos, dit zijn meestal sneetjes brood met steeds iets anders op. Hier moet je zeker geweest zijn tijdens je bezoek aan de stad! Net zoals de oude stad, is het Guggenheim Museum natuurlijk een plek die bovenaan je lijstje moet staan. Voor liefhebbers van moderne kunst en architectuur is dit zeker een aanrader. Sinds 1997 staat dit museum te pronken langs de rivier Nervión. Het is veruit de belangrijkste bezienswaardigheid van Bilbao en het Baskenland.

Nathalie sluit haar bezoek in Bilbao de laatste dag af in Getxo, waar ze de iconische transporterbrug bezoekt. Deze brug is UNESCO werelderfgoed en werd ontworpen door de Baskische architect Alberto de Palacio en voltooid in 1893. De brug is 45 meter hoog en overspant 160 meter. Het was de eerste brug ter wereld die mensen en verkeer in een hoog hangende gondel vervoerde en werd als model gebruikt voor vele soortgelijke Bruggen in Europa, Afrika en Amerika, waarvan er slechts enkele bewaard zijn gebleven.

Zelf zin om al het bovenstaande en nog veel meer te ontdekken in Bilbao? Contacteer ons om nog meer te weten te komen over deze verrassende bestemming en om de mogelijkheden voor jouw reis te bekijken.