In Sint-Petersburg word je letterlijk onder gedompeld in de cultuur. Er zijn tientallen boeiende musea, waaronder het wereldvermaarde Hermitage. Er zijn zowel parken als open kunstgalerijen, statige pleinen en rijke boulevards. In Sint-Petersburg val je van de ene verwondering in de andere! Johan D. heeft alvast enkele leuke tips:

Gebouwen in Sint-Petersburg

Sint-Petersburg wordt vaak het Venetië van het noorden genoemd en is die naam meer dan waard. Naast de dominerende rivier, de Neva, zijn er tientallen grachten die Tsaar Peter De Grote liet bouwen naar het model van Amsterdam. Uiteraard moet je zeker het wereldberoemde Hermitage-museum bezoeken, maar ook kleinere musea zoals onder meer het Fabergé-museum (met de wereldberoemde Fabergé-kunstwerkjes in de vorm van een ei) zijn het bezoek meer dan waard. Vergeet ook niet om eens de metro te gebruiken. De metro-lijnen in Sint-Petersburg zijn één van de diepste lijnen ter wereld en net als in Moskou lijken sommige stations soms meer op een rijkelijk versierde museumzaal dan op een metro-station.

Culinair Sint-Petersburg 

Rusland staat niet meteen bekend als gastronomisch topland. Desalniettemin vind je in Sint-Petersburg voor elk wat wils op dat vlak. Vlamingen die het Belgische bier niet kunnen afzweren kunnen steeds terecht in brasseries zoals “Manneken Pis” of “Brasserie Kriek”. Als je authentieke Russische keuken wenst, dan kan je onder meer terecht in het weelderig en traditionele (maar wat dure) restaurant “Tsar”, waar je bijvoorbeeld een goede steak Stroganoff kan eten. Maar je kan ook erg goed en iets budgetvriendelijker eten in restaurant “Gogol”, waar alle traditionele Russische kost voorhanden is.

“Outside” Sint-Petersburg

Voor de meerwaarde-zoeker die wat extra tijd heeft valt er beslist ook buiten Sint-Petersburg heel wat te beleven. Ook de tsaren wouden destijds het drukke Sint-Petersburg eens ontvluchten. Ze vonden dan rust in hun zomerpaleis. In het stadje Gatsjina vind je “The great Gatchina Palace” (Unesco-werelderfgoed), een paleis met Versailles-allures waar onder meer tsarina Catharina De Grote vaak afspraakjes had met haar minnaar Graaf Orlov…. Buiten Sint-Petersburg (in de Leningrad-Oblast) zijn er trouwens veel kleine en grote stadspaleizen te ontdekken. Het toerisme buiten Sint-Petersburg ontwikkelt zich meer en meer. Zo zijn er bijvoorbeeld dagtrips zoals de “Red Route”, die zich focust op historische sites in het kader van de Russische revolutie van 1917.